Mentálhigiénés gondozó

Tájékoztatjuk Tisztelt Pácienseinket, hogy a Mentálhigiénés Gondozó épületének teljes felújítása miatt 2022. november 28-tól a Mentálhigiénés rendelés a Szakrendelő 4. emeletére költözik. (1046 Budapest, Görgey Artúr u. 30.)

Rendelési idők

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Dr. Fábián Katalin 14:00 - 20:00
NB i
08:00 - 14:00
NB i
08:00 - 14:00
NB i
14:00 - 20:00
NB i
08:00 - 14:00
NB i
Dr. Kiss Huba Gergely 08:00 - 14:00
NB i
08:00 - 14:00
NB i
14:00 - 20:00
NB i
14:00 - 20:00
NB i
08:00 - 14:00
NB i
Dr. Csonka Andrea
páros héten (ezen a héten)
08:00 - 14:00
NB i
14:00 - 20:00
NB i
Dr. Csonka Andrea
páratlan héten (jövő héten)
08:00 - 14:00
NB i
14:00 - 20:00
NB i
08:00 - 14:00
NB i
Dr. Falajtár Krisztina 14:00 - 20:00
NB i
08:00 - 14:00
NB i
NB  Nem beutalóköteles
i  Időpontfoglalás szükséges

Tájékoztatjuk Tisztelt Pácienseinket, hogy a  Mentálhigiénés Gondozó épületének teljes felújítása miatt 2022. november 28-tól a Mentálhigiénés rendelés a Szakrendelő 4. emeletére költözik.  (1046 Budapest, Görgey Artúr u. 30.)

 

Időpontfoglalás: Hétköznapokon délelőtt 8-12 óra között a 06-1-369-0606-os telefonszámon.

Telefon: 06-1-369-0606, 06-1-696-0098,06 20 368 2581

Közvetlenül pszichológushoz, pszichoterápiára való bejelentkezésre nincs lehetőség. Először a pszichiáter szakorvosnak jelezve az erre vonatkozó igényt, a teljes szakmai stáb későbbi egyeztetését követően nyílhat lehetőség pszichoterápiás (csoportos vagy rövid egyéni), illetve művészet- és szocioterápiás ellátásra. Ebben az esetben a teljes gondozói team bevonásával, a páciens problémájára szabva választjuk ki és ajánljuk fel a legmegfelelőbb terápiás módszert.

 

Gondozóvezető főorvos: Dr. Kiss Huba Gergely

Orvosaink: 

  • Dr. Fábián Katalin
  • Dr. Csonka Andrea

Vezető gondozónő: Molnár Istvánné

Tevékenységi területeink:

A Pszichiátriai Szakrendelő és Gondozóintézet Budapest IV. kerületi lakosainak pszichiátriai szakellátását és gondozását biztosítja. Gondozónkban a pszichiátriai betegségek teljes spektrumát ellátjuk. Célunk a hozzánk fordulók felépülését és a társadalomba való reintegrációját segíteni. A pszichiátriai ellátást az előírt szakmai irányelvek alapján, a páciens aktív és felelős részvételével, egyénre szabott célkitűzések mentén végezzük.

Terápiás szemléletünk fókuszában az időben elkezdett terápia, illetve akut ellátás mellett a már elért kompenzált állapot fenntartása, a visszaesések megelőzése áll. Sokoldalú, fejlett járóbeteg / gondozói szakellátással a páciensek jelentős hányadának nem kell kivonódnia megszokott otthoni környezetéből, munkahelyéről.

Gondozóintézetünkben a legkorszerűbb terápiás elvek mentén működő komplex terápiás rendszerben alkalmazott gyógyszeres terápia mellett pszichoterápiás kezelések, szocio- és művészetterápiás foglalkozások, valamint pszichiátriai gondozás lehetősége biztosított.

Munkánkat a háziorvosi alapellátással, a társ-szakrendelésekkel, a kerület szociális és gyámügyi intézményeivel szoros együttműködésben végezzük.

A pszichiátriai ellátás igénybe vehető háziorvosi beutalóval, beutaló nélkül és kórházi kezelést követően is.

Az ellátást előjegyzés alapján biztosítjuk! (Az előjegyzés a fenti elérhetőségek valamelyikén lehetséges: telefonon vagy személyesen. E-mailben nem tudunk időpontot biztosítani.)

Első alkalommal minden esetben egy pszichiáter szakorvos fogadja Önt, aki az állapotfelmérő tesztek kitöltése után elvégzi a pszichiátriai vizsgálatot, majd a felállított diagnózis mentén Önnel egyeztetve dolgozza ki a kezelési tervet. Ennek része a kezelés céljának megfogalmazása, a kezelés formáinak biztosítása (személyre szabott gyógyszeres kezelés és/vagy pszichoterápia, szocioterápia) és a gyógyulás folyamatának követése.

 

Az első vizsgálatkor:

Kérjük, hozza magával korábbi pszichiátriai vagy egyéb kapcsolódó orvosi kezeléseinek dokumentációját, zárójelentéseit, ambuláns leleteit.

Kérjük, jelezze telefonon, ha mégsem tud eljönni az előre egyeztetett időpontban, hogy más vehesse igénybe azt.

 

A kezelőorvos által végzett rendszeres kontrollvizsgálat a gyógyulás folyamatának követésével az állapotfelmérést, a megkezdett terápia folytatását, a hatékonyság értékelését, ennek függvényében az esetleges terápiás módosításokat szolgálja.

A leggyakoribb betegségek, melyeket ellátunk:

Szorongásos betegségek (pánikbetegség, fóbiák, kényszerbetegség, poszttraumás stressz-zavar, generalizált szorongás)

A hangulati élet betegségei (affektív zavarok): depresszió, bipoláris zavar

Táplálkozási zavarok (anorexia nervosa, bulimia nervosa)

Pszichózisok és szkizofrénia

A személyiségzavarok egy része

Időskori és szervi pszichiátriai betegségek

 

Közvetlenül pszichológushoz, pszichoterápiára való bejelentkezésre nincs lehetőség.
A pszichiáter szakorvossal elsőként megbeszélve, amennyiben szükséges és indokolt, pszichoterápiás (csoportos vagy rövid egyéni), illetve művészet- és szocioterápiás lehetőségeket tudunk biztosítani. Ebben az esetben egy pszichológussal való tájékozódó beszélgetés során a pácienssel együtt, problémájára szabva választjuk ki a legmegfelelőbb terápiás módszert.

 

Elérhető terápiás csoportjaink:

Relaxációs csoport: célja a belső feszültség és szorongás csökkentése, vegetatív szorongásos tünetek oldása, önreflexiós készség növelése.

Verbális szabad interakciós kiscsoport: célja az önreflexiós készség növelése, elakadások feltárása, erőforrások erősítése, interperszonális kapcsolatok minőségének javítása.

Foglalkoztató csoportok kreatív eszközökkel (művészetterápiás-, játék-, gyöngyfűző-, zene-, irodalomcsoport)

Stresszkezelő csoport: fókuszában a stresszkezelés elmélete, gyakorlati tanácsok a páciensek interaktív bevonásával, kommunikáció, haragkezelés, problémához való megfelelő viszonyulás áll.

Lelki egészség csoport: lélektani kérdésekkel való foglalkozás egy-egy bibliai történet segítségével.