HÍREK

Újabb jelentős fejlesztés zárult Szakrendelőnkben – megújult és ismét a 3. emeleten rendel a Tüdőgyógyászat

 

Az Egészséges Budapest Program (EBP-I.) program keretében újabb nagyszabású korszerűsítés fejeződött be Szakrendelőnkben: kibővült és megújult a Tüdőgyógyászat. Az immár 220 nm-es területen a korábbiak mellett új kezelésekre is lesz mód.

A 2019-ben indult egészségfejlesztési program keretében Újpest két ütemben összesen 785 millió forintot kapott a kerületi lakosok egészségét szolgáló beruházásokra, amelyet az Önkormányzat kiegészített. A program keretében megvalósult az épület komforthűtése (megépült a déli oldal árnyékolása), majd 2020-ban befejeződött az épület teljes klimatizációja. 2021-ben kezdődött és alig egy év alatt be is fejeződött a több mint 10 éve üresen álló hetedik emelet rekonstrukciója, ahol május másodikán megnyílt a mozgásszervi kezelésekre, rehabilitációra lehetőséget teremtő, magas színvonalú mozgásrehabilitációs centrum. Ugyancsak 2022-ben került sor az Igazgatóság részleges felújítására is. Az EBP utolsó fázisa a Tüdőgyógyászat ünnepélyes átadásával zárult: alig egy hónap alatt teljesen megújult és kibővült a Tüdőgyógyászat. Az immár 220 nm-en újabb kezelésekre lesz lehetőség, többek között légzőszervi rehabilitációra, ami segít a mellkas mobilitásának megtartásában. A légzésrehabilitáció része a légzőtorna, a betegoktatás, a terheléses tréning, stretching, koordináció és egyensúlyfejlesztés. A légzési fizioterápia segítségével a légzési problémák csökkenthetők. A légzésrehabilitáció mellett – egy újonnan kialakított kezelőhelységben – inhalálásra is nyílik lehetőség, mely szerves része a tüdőbetegség kezelésének. Az inhalálás a légzőtornával kombinálva biztosítja a sikeres rehabilitációt.

Pácienseink ismét a szokott helyen, a 3. emeleten találják a szakrendelést. Újdonság, hogy a Tüdőgyógyászat recepciója is a 3.emeletre költözik, ezért a tüdőgondozóba, illetve a szakrendelésre érkezőknek a földszinten nem kell regisztrálniuk. Mindezek a változások a Tüdőszűrőt nem érintik, az továbbra is a szokott helyén található és bejelentkezni a földszinti recepción kell.

  Fotók: Schiller Kata

Megnyílt az új Mozgásrehabilitációs centrum Szakrendelőnk 7. emeletén

Kevesebb mint egy éves építkezést követően, május másodikán Szakrendelőnk hetedik emeletén megnyílt a mozgásszervi kezelésekre, rehabilitációra és szívbetegség utáni kardiorehabilitációra lehetőséget teremtő, magas színvonalú mozgásrehabilitációs centrum. A hetedik emelet 2011 óta üresen állt és pusztult. A felújítással viszont 687 négyzetméter hasznosult, ahol a korábbinál lényegesen nagyobb területen, számos kezelés igénybevételével gyógyulhatnak az újpesti lakosok.

 

A Szakrendelő hetedik emelete több mint tíz éve állt üresen, legfeljebb egy-egy szobát raktárnak használva. 2020 második felében indult az új centrum tervezése, a felújítás pedig a bontási munkálatokkal kezdődött, 2021 május 14-én. Kevesebb mint egy év alatt be is fejeződött a teljes felújítás és az újpestiek május másodikán már birtokba is vehették az új komplexumot, ahol gyógytornára, 12 féle elektroterápiás kezelésre – közöttük újakra is – és gyógymasszázsra van lehetőség. A fizikoterápiás részleg tágas, szellős, több kezelőágy áll rendelkezésre. További szakemberek felvételével a korábbinál több páciens egyidejű ellátására lesz lehetőség és végre munkatársaink is kényelmes, kulturált körülmények között készülhetnek fel a munkára az új pihenőszobában, ahol konyha is található.

A gyógytorna részlegen három különböző méretű tornaterem áll rendelkezésre. A nagyteremben a korábbi 8 fő helyett tizenöten tudnak egyszerre tornázni.  A kiscsoportos tornákon is növelhető létszám és egy további szobában pedig egyéni foglalkozáson vehetnek részt azok a páciensek, akik állapotuk miatt még nem képesek a csoportos tornára. Újdonság, hogy a gyógytorna részlegen külön állapotfelmérő szoba is helyet kapott és nagyobbak az öltözők (külön női és férfi) is. A jövőben önálló stroke-neurorehabilitációs csoport is indul, amit gyógytornászaink speciális képzettsége és a bővülő eszközpark tesz majd lehetővé.

Az alábbi képgalériában láthatják a múltat, azaz a felújítás előtti állapotot, a munkák közbeni pillanatokat, végül a jelent: a modern, tágas Mozgásrehabilitációs centrumot.

(Schiller Kata fotói)

Múlt:

Bontás, építkezés 2021. május – 2022. május

2022. május 2.: Az új Mozgáscentrum

Tájékoztató a Pfizer-KID (Comirnaty) vakcináról

A Comirnaty egy vakcina, amely a SARS CoV 2 vírus okozta COVID 19-betegség megelőzésére szolgál.

A Comirnaty 10 mikrogramm/adag koncentrátum diszperziós injekcióhoz 5–11 éves gyermekeknek adható.

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen. Mivel a Comirnaty nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat gyermekénél COVID-19-betegséget.

A védettség kialakulásához 2 adag vakcina beadása szükséges, 3 hét különbséggel.

Az oltás ellenjavallt:

– akut lázas betegség esetén
– ha gyermeke allergiás a hatóanyagra
– bármely más vakcina után súlyos allergiás reakció lépett fel

Mint minden más védőoltás, a Comirnaty után is kialakulhatnak oltási reakciók. Ezek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, láz, étvágytalanság, hányás, hasmenés. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában néhány nap alatt, beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Ütemezetten halad a Szakrendelő VII. emeletének átépítése

Szakrendelőnk VII. emelete évek óta üresen állt, míg 2020-ban a Szakrendelő és Újpest vezetése kidolgozta és jóváhagyta egy korszerű mozgáscentrum létrehozásának terveit. Az új létesítményben mozgásszervi kezelésekre, rekreációra és szívbetegség utáni kardio-rehabilitációra lesz lehetőség. Az átalakítási munkálatok a közelmúltban bontással kezdődtek, és a tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak.

                                                    

Fotó: Schiller Kata

Tájékoztató a Janssen SARSCoV-2 Vakcináról

Janssen SARSCoV-2 Vakcina

COVID-19 Vaccine Janssen vakcina összetétele

 • SARS-CoV-2 tüske-glikoproteint kódoló, 26-os típusú humán adenovírus vektor vakcina

 

Hogyan véd a vakcina?

 • A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

 

Kinél alkalmazható a védőoltás?

 • A COVID-19 Vaccine Janssen vakcina 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

 

Okoz –e betegséget a vakcina?

 • Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó illetve súlyos lefolyású halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.

 

Hány adag szükséges a védettséghez?

 • A védettség kialakulásához 1 adag beadása szükséges. A védelem körülbelül 14 nappal az oltás után kezdődik.

 

Meddig tart a védettség?

 • A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

 

Kaphat-e oltást, aki átesett COVID-19 betegségen?

 • Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már abból meggyógyultak.

 

Szükséges-e antigén gyorsteszt végzése az oltás beadása előtt?

 • Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

 

Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

 • Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó egyéb kontraindikáció. Az oltóorvos dönt arról, hogy a COVID-19 Vaccine Janssen vakcina alkalmazható-e az oltandónál.

Beadható-e együtt másik védőoltással?

 • A COVID-19 Vaccine Janssen vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be.
 • Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.

 

Várandósság

 • Várandósság alatt az oltás ellenjavallt.
 • Várandósság az oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.

 

Szoptatás

 • Szoptatás alatt az oltás ellenjavallt.

 

Hogyan történik az oltás?

 • A védőoltás beadása oltási terv alapján történik.
 • Az oltóorvos az oltandót az oltást megelőzően kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja és az oltás beadásáról dönt.

 

Az oltás ellenjavallatai

 • Akut lázas betegség
 • A COVID-19 Vaccine Janssen vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
 • 18 évnél fiatalabb életkor

 

Az oltás után kialakulhatnak-e mellékhatások (oltási reakciók)?

 • Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, izomfájdalom, gyengeség, fejfájás, hányinger, rossz közérzet, láz.

 

Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?

 • A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

 

Hová lehet jelenteni oltási reakciót?

 • Oltási reakciót lehet jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek: https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas
 • Oltási reakciót a nemzeti Népegészségügyi Központnak is lehet jelenteni: okne@nnk.gov.hu

Bontási munkálatok Szakrendelőnkben

Szakrendelőnk hetedik emeletén folytatódik az újpestiek egészségét szolgáló mozgáscentrum kialakítása. A bontási munkálatok előreláthatólag július közepéig tartanak. 

Pácienseink és munkatársaink érdekében a leginkább zajos munkálatok elvégzését korlátoztuk, így azokra főleg a délutáni órákban kerül majd sor. Ennek ellenére, bizonyos időszakokban elkerülhetetlenül lesznek kellemetlen hang- és rezgéshatások.

Türelmüket és megértésüket köszönjük!

Diabetológiai, endokrinológiai rendelés Szakrendelőnkben

A Szakrendelőnkben zajló folyamatos fejlesztések újabb állomása, hogy május 3-tól új, hiánypótló diabetológiai, endokrinológiai rendelés indult.

Dr. Takács Éva Judit diabetológus, endokrinológus vezetésével május 3-tól új szakrendelés indult, egyik héten négy, másik héten öt alkalommal. A szakrendelésen 1-es és 2-es típusú cukorbetegek, prediabéteszes, túlsúllyal/elhízással küzdő és hormonális betegségekben szenvedő páciensek kivizsgálása, ellátása és gondozása történik. Az új rendelés nagy jelentőségű, mivel hazánkban minden negyedik ember túlsúlyos, illetve elhízott, s a diabétesz az leggyakoribb, rendkívül komoly egészségügyi kockázattal járó krónikus betegség.

A rendelésre háziorvosi beutaló és előzetes időpontfoglalás szükséges.

Tájékoztató a COVID-19 Sinopharm Vakcináról

COVID-19 Sinopharm Vakcina

 

Sinopharm vakcina összetétele

 • Inaktivált SARS-CoV-2 (Vero Cell) vakcina alumínium-hidroxid adjuvánssal.

 

Hogyan véd a vakcina?

 • A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

 

Kinél alkalmazható a védőoltás?

 • A Sinopharm-vakcina 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

 

Okoz–e betegséget a vakcina?

 • Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó illetve súlyos lefolyású halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.

 

Hány adag szükséges a védettséghez?

 • A védettség kialakulásához 2 adag, 21-28 nap időközzel történő beadása szükséges.
 • Magyarországon 28 nap különbséget tartunk a 2 oltás beadása között.

 

Meddig tart a védettség?

 • A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

 

Felcserélhetőség

 • A Sinopharm-vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal.
 • Azoknak, akik már megkapták az első adag Sinopharm-vakcinát, meg kell kapniuk a második Sinopharm vakcinát is az oltási sorozat befejezéséhez.

 

Kaphat-e oltást, aki átesett COVID-19 betegségen?

 • Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már abból meggyógyultak. A teljes gyógyulást követően nincs ellenjavallata az oltás beadásának, viszont az oltás beadásról minden esetben az oltandó kockázati tényezőit, állapotát mérlegelve az oltóorvos dönt.

 

Szükséges-e antigén gyorsteszt végzése az oltás beadása előtt?

 • Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

 

Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

 • Bizonyos, elsősorban nem kezelt krónikus betegségek esetén a Sinopharm-vakcina beadása ellenjavallt.
 • Amennyiben krónikus betegsége megfelelően kezelt, egyensúlyban tartott, megkaphatja az oltást.
 • Az oltóorvos dönt arról, hogy a Sinopharm-vakcina alkalmazható-e az oltandónál.

 

Beadható-e együtt másik védőoltással?

 • A Sinopharm-vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be.
 • Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.

 

Várandósság

 • Várandósság alatt az oltás ellenjavallt.
 • Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.

 

Szoptatás

 • Szoptatás alatt az oltás ellenjavallt.

 

Hogyan történik az oltás?

 • A védőoltás beadása oltási terv alapján történik.
 • Az oltóorvos az oltandót az oltást megelőzően kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja és az oltás beadásáról dönt.

 

Az oltás ellenjavallatai

 • Akut lázas betegség.
 • A Sinopharm-vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció.
 • A Sinopharm-vakcina első adagja után anafilaxiás reakcióval reagáló személy nem kaphatja meg a második adagot.
 • Nem megfelelően egyensúlyban tartott krónikus betegség, vagy krónikus betegség akut fellángolása esetén, vagy kórtörténetben szerepelő túlérzékenység.
 • Várandósság.
 • Szoptatás.
 • 18 évnél fiatalabb életkor.

 

Az oltás után kialakulhatnak-e mellékhatások (oltási reakciók)?

 • Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció.
 • Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés.

 

Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?

 • A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

 

Hová lehet jelenteni oltási reakciót?

 • Oltási reakciót lehet jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek: https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas
 • Oltási reakciót a nemzeti Népegészségügyi Központnak is lehet jelenteni: okne@nnk.gov.hu

Tájékoztató a COVID-19 Moderna Vakcináról

COVID-19 Moderna Vakcina

 

COVID-19 Moderna Vakcina vakcina összetétele

 • A vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz.

 

Hogyan véd a vakcina?

 • A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

 

Kinél alkalmazható a védőoltás?

 • COVID-19 Moderna Vakcina 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

 

Okoz-e betegséget a vakcina?

 • Mivel a COVID-19 Moderna Vakcina nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat Önnek COVID-19-betegséget.

 

Hány adag szükséges a védettséghez?

 • 2 adag, 28 nap különbséggel.
 • A védettség a második adag után kb. a 14 napon alakul ki.

 

Meddig tart a védettség?

 • A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

 

Felcserélhetőség

 • A COVID-19 Moderna Vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal.

 

Kaphat-e oltást, aki átesett COVID-19 betegségen?

 • Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már abból meggyógyultak. A teljes gyógyulást követően nincs ellenjavallata az oltás beadásának, viszont az oltás beadásról minden esetben az oltandó kockázati tényezőit, állapotát mérlegelve az oltóorvos dönt.

 

Szükséges-e antigén gyorsteszt végzése az oltás beadása előtt?

 • Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

 

Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

 • Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció.

 

Beadható-e együtt másik védőoltással?

 • A COVID-19 Moderna Vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be.
 • Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.

 

Hogyan történik az oltás?

 • A védőoltás beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon.
 • Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és megvizsgálja.
 • Az oltás beadásáról minden esetben az oltóorvos dönt.

 

Az oltás ellenjavallatai

 • Akut lázas betegség.
 • A COVID-19 Moderna Vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció.
 • A COVID-19 Moderna Vakcina első adagjára anafilaxiás reakcióval reagáló személyeknek nem adható be a vakcina második adagja.
 • Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl. penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció.
 • Várandósság első trimesztere.

 

Terhesség alatt beadható-e a védőoltás?

 • Igen, a várandósok is kérhetik az oltást.
 • Minden esetben egyéni mérlegelés szükséges az oltásról.
 • Az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni.
 • Javasolt, hogy a várandós, illetve szükség esetén az oltóorvos is mindenképpen konzultáljon nőgyógyásszal/kezelőorvossal.

 

Szoptatás alatt beadható-e a védőoltás?

 • Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe.
 • Akik igénylik az oltást, a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.

 

Az oltás után kialakulhatnak mellékhatások (oltási reakciók)?

 • Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció.
 • A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos is fel fogja felhívni a figyelmet.

 

Milyen mellékhatások (oltási reakciók) várhatóak?

 • Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés.
 • Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

 

Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?

 • A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer (pl. paracetamol, ibuprofen, metamizol) alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

 

Hová lehet jelenteni oltási reakciót?

 • Oltási reakciót lehet jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek: https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas
 • Oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is lehet jelenteni: okne@nnk.gov.hu

Tájékoztató a COVID-19 AstraZeneca Vakcináról

COVID-19 AstraZeneca Vakcina (VAXZEVRIA)

COVID-19 AstraZenaca Vakcina összetétele

SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S)* tüske fehérjét kódoló csimpánz adenovírus.

 

Hogyan véd a vakcina?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

 

Kinél alkalmazható a védőoltás?

COVID-19 Vaccine AstraZeneca 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

 

Okoz-e betegséget a vakcina?

Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó illetve súlyos lefolyású halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.

A COVID-19 Vaccine AstraZeneca beadását követően tromboembóliás eseményekről számoltak be az Európai Gazdasági Térség (EGT) több országában. Ezek az események egyes gyártási tételek, vagy magának a vakcina alkalmazásának a helyi felfüggesztéséhez vezettek.

Nagyon ritkán thrombosis és thrombocytopenia kombinációját figyelték meg – bizonyos esetekben vérzés kíséretében – a COVID-19 Vaccine AstraZeneca beadását követően. Ezek között voltak súlyos esetek, amelyekben vénás thrombosis alakult ki, néha szokatlan lokalizációval, például agyi vénás sinusthrombosis vagy vena mesenterica thrombosis formájában, és előfordult artériás thrombosis is thrombocytopeniával kísérve. Az esetek többsége az oltást követő első hét-tizennégy napon fordult elő, és többségben 55 évesnél fiatalabb nőket érintett. Ennek a populációnak nagyobb érintettsége azonban összefügghet azzal, hogy az oltottak körében az 55 évesnél fiatalabb nők nagy arányt képviseltek. Néhány eset végzetes kimenetelű volt.

Az AstraZeneca az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel egyetértésben az alábbi tájékoztatást adta ki:

Összefoglalás:

 • COVID-19 Vaccine AstraZeneca: Az alkalmazásakor várható előnyök meghaladják a kockázatokat, annak ellenére, hogy ritka esetekben kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezke szám mellett kialakuló vérrögképződés között.
 • Nagyon ritkán trombosis és trombocytopenia kombinációját figyelték meg – bizonyos esetekben vérzés kíséretében – a COVID-19 Vaccine AstraZeneca beadását követően.
 • Az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelniük kell a tromboembolia és/vagy a thrombocytopenia jeleit és tüneteit.
 • Az oltottakat figyelmeztetni kell, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábduzzanatot, tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően.

Azoknak is azonnal orvoshoz kell fordulniuk, akik neurológiai tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást, vagy a néhány nappal az oltás után jelentkező pontszerű vérzést (petechia), ha az nem az oltás helyén alakul ki.

Hány adag szükséges a védettséghez?

A védettség kialakulásához 2 adag, 4-12 hét különbséggel beadott vakcina szükséges. Magyarországon jelenleg 4-12 hét különbséggel alkalmazzuk a vakcinát.

 

Meddig tart a védettség?

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

 

Felcserélhetőség

A COVID-19 Vaccine AstraZeneca nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal. Azoknak, akik már megkapták az első adag COVID-19 Vaccine AstraZeneca-t, egy második adag COVID-19 Vaccine AstraZeneca-t kell kapniuk a vakcinasorozat befejezéséhez.

 

Kaphat-e oltást, aki átesett COVID-19 betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már abból meggyógyultak. A teljes gyógyulást követően nincs ellenjavallata az oltás beadásának, viszont az oltás beadásról minden esetben az oltandó kockázati tényezőit, állapotát mérlegelve az oltóorvos dönt.

 

Szükséges-e antigén gyorsteszt végzése az oltás beadása előtt?

Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

 

Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat.

 

Beadható-e együtt másik védőoltással?

A COVID-19 Vaccine AstraZeneca más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be.

Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.

 

Várandósság

Várandósság alatt az oltás ellenjavalt.

Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.

 

Szoptatás

Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e az anyatejbe.

Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.

 

Hogyan történik az oltás?

A védőoltás beadása a kijelölt oltópontokon történik.

Az oltóorvos az oltandót az oltást megelőzően kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja és az oltás beadásáról dönt.

 

Az oltás ellenjavallatai

 • Akut lázas betegség.
 • A COVID-19 Vaccine AstraZeneca vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció.
 • A COVID-19 Vaccine AstraZeneca első adagjára anafilaxiás reakcióval reagáló személy .
 • Az kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl. penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos allergias (anafilaxiás) reakció.
 • Várandósság.

 

Az oltás után kialakulhatnak-e mellékhatások (oltási reakciók)?

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció.

Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés.

Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

 

Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

 

Hová lehet jelenteni oltási reakciót?

Oltási reakciót lehet jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek.

https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

Oltási reakciót a nemzeti Népegészségügyi Központnak is lehet jelenteni: okne@nnk.gov.h