HÍREK

Korszerű látásvizsgáló berendezés a gyermek szakrendelőben

Új, kifejezetten a csecsemők, kisgyermekek látásvizsgálatát megkönnyítő PLUSOPTIX készülékkel gazdagodott Szakrendelőnk gyermek szemészete. A berendezés lehetővé teszi a kisbabák, kisgyermekek kényelmes vizsgálatát, a gyermek a szülő ölében ülve maradhat, és nem kell pupillatágítót sem alkalmazni. A készülék rendkívül gyorsan mér, egy lépésben méri a szem fénytörési hibáit, a pupilla átmérőt, a PD-t és a tekintés irányát.

A Védőnői szolgálat továbbra is a megszokott telephelyeken várja a családokat

A kormány döntése értelmében 2023. július elsejétől a Védőnői szolgálat állami irányítás alá kerül. Ettől a naptól az újpesti védőnők munkáltatója és szakmai felelőse az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház. A munkavégzést és a védőnők elérhetőségét a változás nem érinti, továbbra is a megszokott telephelyeken várják a családokat, kismamákat.

 

Angiológiai rendelés Szakrendelőnkben

2022. október 5-től újabb, hiánypótló rendelés érhető el Szakrendelőnkben: angiológiai betegellátás indul a kerületi lakosok részére. A rendelés beutalóköteles és előzetes előjegyzéshez kötött. Időpont foglalására személyesen, telefonon és online is van lehetőség.

A rendelésen a betegeket főként az alábbi betegségekkel, panaszokkal várjuk:

  • artériás betegségek: érszűkület felismerése, kivizsgálása, gondozása
  • diabéteszes betegek érszűkület vizsgálata
  • Raynaud tünet, Raynaud betegség kivizsgálása, gondozása
  • agyi vagy koszorúérbetegségben szenvedők érszűkület vizsgálata
  • Buerger-kór kivizsgálása, ellátása

Mozgásszervi rehabilitációs rendelés Szakrendelőnkben

 Szakrendelőnkben mozgásszervi rehabilitációs rendelés indult. Beutaló köteles szakrendelés, melyre többek között háziorvosától, ortopéd szakorvostól, traumatológus szakorvostól, reumatológus szakorvostól kaphat beutalót.
Főbb szakmai területek, amivel foglalkozunk:
-a stroke-ot (agyi történést) elszenvedett féloldali bénultak rehabilitációja,
– egyéb neurológiai kórképek utáni rehabilitáció,
– végtagi amputáción átesett betegek rehabilitációja
– váll-,csípő- és térdprotézis beültetésen átesettek rehabilitációja,
– különböző sérülések – elsősorban tomportáji törések – utáni rehabilitáció,
– reumatológiai betegek kezelése és komplex rehabilitációja,
– kisebb számban foglalkozunk még koponya- és gerincvelősérültek, valamint gerincműtéteken átesett betegek rehabilitációjával is,
– feladatunk továbbá a szükséges mozgásszervi rehabilitációs kezelések megítélése (fizikoterápiás kezelések, gyógytorna, rehabilitációs kezelések, gyógyfürdők),a szükséges segédeszközigény felmérése és ezzel való ellátás.

Változások a gyermek ortopédiai rendelésen

Az egész országban tapasztalható orvoshiány miatt csak részlegesen, illetve a felnőtt szakorvosok bevonásával tudjuk biztosítani a gyermek ortopédia rendelést. A gyermek ortopédiára személyesen, vagy telefonon lehet időpontot foglalni a gyermek időpont-foglalás telefonszámon: 06-1-369-2333. A 14-18 évesnek is itt kell foglalni, és kollégáink osztják be a felnőtt orvosokhoz. A 14. életévüket betöltött gyermekek ellátása a felnőtt rendelőben lesz.

Diabetológiai, endokrinológiai rendelés Szakrendelőnkben

A Szakrendelőnkben zajló folyamatos fejlesztések újabb állomása, hogy május 3-tól új, hiánypótló diabetológiai, endokrinológiai rendelés indult.

Dr. Takács Éva Judit diabetológus, endokrinológus vezetésével május 3-tól új szakrendelés indult, egyik héten négy, másik héten öt alkalommal. A szakrendelésen 1-es és 2-es típusú cukorbetegek, prediabéteszes, túlsúllyal/elhízással küzdő és hormonális betegségekben szenvedő páciensek kivizsgálása, ellátása és gondozása történik. Az új rendelés nagy jelentőségű, mivel hazánkban minden negyedik ember túlsúlyos, illetve elhízott, s a diabétesz az leggyakoribb, rendkívül komoly egészségügyi kockázattal járó krónikus betegség.

A rendelésre háziorvosi beutaló és előzetes időpontfoglalás szükséges.

Tilos és büntetendő a hálapénz

 

Szakrendelőnk vezetése elkötelezett amellett, hogy gyógyító közösségünk minden tagja magas színvonalon, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően, a humánum, az empátia és a tisztelet jegyében végezze munkáját. Gyógyító közösségünk Etikai Kódexe is megfogalmazza, hogy munkatársaink nem kérhetnek, és nem fogadhatnak el olyan ajándékot (előnyt, pénzt, stb.), ami munkájukkal összefüggésbe hozható. Ezen törekvésünkkel összhangban 2021. január elseje óta törvény is tiltja a hálapénz adását és elfogadását.

A 2020. évi C. törvény rendelkezései alapján kiegészült a Büntető törvénykönyv korrupciós bűncselekményekre vonatkozó része, amely szerint a hálapénz adása és elfogadás is bűncselekménynek minősül, ami akár egy évig tartó szabadságvesztéssel sújtható. A törvény betartását a Nemzeti Védelmi Szolgálat szervezeti egysége ellenőrzi, és 2021 márciusától bünteti is.

Modern, fájdalommentes vizsgálat a gasztroenterológián 

Szakrendelőnk gasztroenterológiai rendelése egy viszonylag gyakori gyomorfertőzés kimutatására szolgáló, modern, Heliprobe nevű készülékkel gazdagodott. Az új berendezés a kilélegzett levegőből képes kimutatni a fertőzést okozó baktériumot.

A Heliprobe készülék endoszkópos vagy laboratóriumi vizsgálat nélkül
nyújt gyors és megbízható alternatívát a Helicobacter pylori nevű kórokozó kimutatására, amely a gyomorban és nyombélben okoz megbetegedést. Szakrendelőnkben a vizsgálatot meghatározott kórképekben, kiegészítő diagnosztikai módszerként, előzetes szakorvosi véleményezés alapján végzik el. A vizsgálat beutaló köteles.

Legkorszerűbb levegőfertőtlenítő berendezések a Szakrendelőben

Az ellátás színvonalának további emelése és a vírushelyzet elleni fokozott védekezés érdekében Szakrendelőnk több helyiségébe hideg plazma technológiával működő, intelligensen üzemelő levegőfertőtlenítő berendezés került. A készülékek a vírusok terjedése szempontjából leginkább veszélyeztetett helyiségébe kerültek, így a gyermek fül-orr-gégészet egy, a gyermekfogászat 3, míg a felnőtt rendelések közül a fogászat és a szájsebészet egy, a fül-orr-gégészet pedig két berendezéssel gazdagodott.

A kifejezetten orvosi rendelők levegőjének tisztítására, fertőtlenítésére kifejlesztett berendezések a baktériumokat, vírusokat és gombákat 99,97%-ban elpusztítják, illetve megtisztítják a levegőt a különböző szennyeződésektől is. A berendezés csendes, intelligens működése nem zavarja a rendelést, miközben kiváló teljesítményt biztosít.

Ingyenesen igényelhetők az egészségügyi dokumentumok

Szakrendelőnk páciensei a ingyenesen juthatnak hozzá korábbi, papíralapú egészségügyi dokumentumaikhoz. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) portálról pedig a bárki letöltheti újabb dokumentumait.

A korábbi évek gyakorlatát megszüntetve, ingyenessé válik az egészségügyi dokumentumok pótlása Szakrendelőnkben. Évente több száz páciensünk jelezte, hogy szükségük van korábbi vizsgálataik eredményeire, leletekre, mert az eredetiek eltűntek. A pótlásáért pedig fizetni kellett. Szakrendelőnk vezetése most megszüntette ezt a gyakorlatot, így minden korábbi, papíralapú egészségügyi dokumentum ingyenesen igényelhető Szakrendelőnk recepcióján.

Az újabban (2020 tavasza óta) készült digitális egészségügyi dokumentumok az EESZT lakosság számára is hozzáférhető felületéről bármikor letölthetők. Erről további információ:
https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal