Az anyatej és a szoptatás világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az ezzel kezdődő hetet pedig anyatejes világhétté...

Mindent a drogokról

Telt ház előtt zajlott az Újpest Önkormányzata által - az Újpesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai támogatásával - szervezett drogprevenciós előadás az Ifjúsági Házban. Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos alkalmi és rendszeres fogyasztásról, korcsoportokról és a drogok összetételéről is beszélt.

Elhunyt Dr. Frekot Nándor

Életének 82. évében elhunyt Dr. Frekot Nándor, aki 10 éven át volt az Újpesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

Az alvás világnapja: március 13.

Az alvás és az ébrenlét, az élő szervezet alapállapotai. Világnapját 2008 óta a világ több pontján így hazánkban is megrendezik. Célja, hogy az életminőség szempontjából felhívják a figyelmet az alvás fontosságára.

A látás világnapja

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható. Magyarországon évente több, mint hatezer ember veszíti el a látását, ugyanakkor odafigyeléssel, rendszeres szűréssel mintegy 4000 ember szeme világa megmenthető lenne. A világnap megalakulásának az évében kezdeményezték a „Látás 2020” programot is, amelynek célja, hogy 2020-ra megszűnjék a megelőzhető vakság előfordulása.

Szeptember 23. - Őszi napéjegyenlőség

A csillagászati ősz szeptember 23-án kezdődik. A déli féltekén e napon kezdődik a csillagászati tavasz. Ettől kezdve a Nap a Baktérítő felé távolodik az Egyenlítőtől, sugarai egyre laposabb szöget zárnak be a földtengellyel. Ezért az északi féltekén rövidülnek és hűlnek a nappalok, közelít a tél. A meteorológiai ősz Európában már szeptember elején beköszönt.

Költözés előtt a védőnők és orvosi praxisok

Mint ismert, Újpest Önkormányzata ebben az évben megkezdte valamennyi gyermekés felnőtt-háziorvosi rendelő felújítását. A munkálatok nyáron is folytatódnak, elsősorban a gyermekrendelőknél. A nagyobb munkálatok miatt június végétől elkerülhetetlen, hogy a rendelést másutt végezzék a háziorvosok és a védőnők. Az átmeneti kiköltözés miatt az önkormányzat a betegek türelmét és megértését kéri.

Semmelweis nap, a magyar egészségügy napja

Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője, a gyermekágyi láz okának és gyógymódjának feltalálója. Születésnapjának idei 196. évfordulóján a hagyományokhoz híven emlékeznek meg az anyák megmentőjéről szerte az országban. Nevét orvostörténeti múzeum, emléktábla, és orvosi egyetem is büszkén viseli.

Környezetvédelmi Világnap

42 évvel ezelőtt június 5-én tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét.

Az Egészség Világnapja 2014

„Kis csípés-nagy veszély”. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját. Idén a vérszívó ízeltlábúak (pl. szúnyog, kullancs), azaz vektorok útján terjedő betegségekre szeretnék felhívni a figyelmet, mert világszerte évente több mint egy milliárd ember fertőződik meg a vérszívó ízeltlábúak útján terjesztett betegségek következtében. Egyértelmű a figyelmeztető jelzés az Európai Régió számára, hogy a vektorok útján terjedő betegségek a következő években terjedhetnek és intenzívebbé válhatnak. Ezt a globalizált utazás és kereskedelem, valamint a növekvő európai urbanizáció és a klímaváltozás teszik lehetővé – mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. – Történeti adatok igazolják, hogy a terjedés megelőzésére és a terjedés elleni védekezésre irányuló, célzott és határozott erőfeszítések segítségével féken tarthatjuk vagy akár teljesen fel is számolhatjuk ezeket a betegségeket.

Magyar Véradók Napja

Immáron 59 évvel ezelőtt történt első alkalommal, hogy hazánkban kitüntetéseket adományoztak a sokszoros véradóknak...

Cukorbetegek Világnapja

Minden évben november 14-én ünnepeljük a Diabétesz Világnapot. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését.

Egy nap az egészségről

Évenkénti rendszerességgel ősszel egészség -és sportnap szerveződik Káposztásmegyeren a településrészi önkormányzat rendezésében. A cél, az embereket közelebb hozni a megelőzés szempontjából hasznos szűrővizsgálatokhoz...

Szívünk napja: szeptember 29.

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

Parkoló létesül

Napokon belül megkezdődik az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Dessewffy utcai hátsó homlokzata előtti terület rendezése, az autóparkoló kialakítása.

Fizioterápia Világnapja

Hazánkban idén 15. alkalommal ünnepeljük a Fizioterápia Világnapját, annak emlékére, hogy 1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége...

2013.07.01 Háziorvosoknak is munkaszüneti nap!

Ezúton tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B § értelmében július 1-e hétfő Semmelweis nap, ami az egészségügyben dolgozóknak munkaszüneti nap. A törvény értelmében, ezért 2013. július 1-én a kerületi felnőtt és gyermek háziorvosok nem fogadnak betegeket, azonban az ügyeleti ellátás biztosított...

Véradók Világnapja

Június 14-én világszerte számos országban a véradókat ünnepeljük. Ezen a napon tisztelgünk azon több millió ember előtt, akik önzetlen adományukkal, vérükkel, életet, reményt adnak beteg embertársaiknak. Az esemény a „Véradók Világnapja” nevet kapta...

Huszonöt évesek lettek - Mamák, babák és papák a szülinapi partin

Fennállásának 25. évfordulóját megünnepelendő, születésnapi ünnepséget szervezett a Védőnői Szolgálat a Galopp utca 6. szám alatti gyermekrendelőben. A május 31-ére, péntek délelőttre meghirdetett találkozón gyermekműsorok és a prevenciót szolgáló egészségügyi előadások, kötetlen beszélgetések tették változatossá a programot. Az olykor lezúduló, majd csendesülő eső sem űzte el a jó hangulatot, bár a szabadtérre tervezett táncházat és a bábszínházat, nagy gesztust téve, az eső miatt azonnal befogadta a Lóverseny téri Közösségi Ház.

Hypertonia világnap

Idén május 17-én tartják a Hypertonia Világnapot, melynek jelmondata: Egészséges pulzusszám – normális vérnyomás. A Magyar Hypertonia Társaság ismét a magasvérnyomás-betegség megelőzésére, veszélyeire és megfelelő kezelésére igyekszik felhívni a figyelmet...

N/A

További hírek

Szülésre felkészítő tanfolyam a Galopp utca 6. Védőnői Szolgálatnál

Szeretettel várjuk az érdeklődő leendő anyukákat és apukákat 2017 november-december hónapokban is.

ELŐJEGYZÉS A BŐRGYÓGYÁSZATON JANUÁRTÓL!

Tisztelt Lakosok! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2017. január elsejétől a felnőtt bőrgyógyászati...

Gyászjelentés

Fájó szívvel tudatjuk Önökkel, hogy Keserű Jánosné Ilike örökre lecsukta szemét.

Fejlesztő pedagógiai kiscsoportos foglalkozások

A megelőző évek hagyományait folytatva, fejlesztő pedagógiai kiscsoportos foglalkozásokat tartunk,...

Szülésre felkészítő tanfolyam a Galopp utcaivédőnői szolgálatnál

Szülésre felkészítő tanfolyam a Galopp utca 6. Védőnői Szolgálatnál 2017 szeptember-október...

Gyermekek világnapja

Beköszöntött az ősz. Az iskolák újra megteltek tudásra szomjas, lelkes nebulókkal, az óvodák színes ...

Kedves Betegek!

A mai napon 2017. szeptember 13.-án a Galopp utcai fogászati rendelőben technikai okok miatt a...

VÁLTOZÁS AZ ORVOSI ÜGYELETI ELLÁTÁS HELYSZÍNÉBEN

Tisztelt Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy a 24 órás felnőtt háziorvosi ügyelet az Újpesti...

TÁJÉKOZTATÓ

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az ULTRAHANG és MAMMOGRÁFIA vizsgálati időpontok elfogytak...

Pro Sanitate Díj

Lajcsik Loretta, az újpesti védőnői szolgálat vezetője – saját pozíciójában végzett kitartó, építő...

Családháló díjas védőnő Újpesten

Családháló díjassá választották Pollák Frigyesné Gabriellát, az Újpesti Védőnői szolgálat, Erdősor...

VÁRANDÓS KLUB A HARGITA UTCAI TANÁCSADÓBAN

Várandós klub a Hargita utcai tanácsadóban. Téma: Az optimális mozgásfejlődés hatása a gondolkodásra...

Az európai elhízás elleni világnap

Divat diéták - eredményesek?? Diéta vagy fogyókúra?

BABA-MAMA KLUB AZ ERDŐSOR ÚTI TANÁCSADÓBAN

Téma: Baba elsősegélynyújtás Időpont: 2017. Május 26. 10.00 óra Helyszín: 1044 Budapest Erdősor út...

Euromelanoma Hét 2017!

Idén osztályunk először csatlakozott az EUROMELANOMA HÉT programjához, ami 2017.05.08-05.11 között...

BABA-MAMA KLUB AZ ERDŐSOR ÚTI TANÁCSADÓBAN

Téma: probiotikumok csecsemőkorban Időpont: 2017. április 21. 10.00 óra Helyszín: 1044 Budapest...

Dobja el a cigit!

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy dohányzás leszokás támogató csoportos alaptanácsadás indul 2017...

Elment egy védőnő

Elment egy védőnő CSEKE ILONA 1959-2017

Baba - Mama Klub 2017-ben is a Galopp Tanácsadóban

Szeretettel várjuk családjainkat 2017-ben is 2 hetente, péntekenként 10 órától Védőnői...

Szülésre felkészítő tanfolyam a Galopp tanácsadóban 2017 március-április

Szeretettel várjuk Védőnői Tanácsadónkban az 1048 Galopp utca 6. szám alatt a leendő édesanyákat és...